Najstarsza restauracja w Paryżu to LE PROCOPE. Mieści się ona przy 13 rue de I Ancienne Comedie. Jadali w niej Wolter i Balzac a powstała w 1686 roku. Z czego słynie dziś i czy warto ją odwiedzić?
Kilka słów o restauracji Le Procope
Restauracja Le Procope jest wyjątkowym miejscem, pełnym tradycji i wspomnień. To wspaniały dwupoziomowy, bogaty lokal, który zachwyca swoim zewnętrznym i wewnętrznym wyglądem. Restauracja jest bardzo wykwintna, wszak działa od 1686 roku i zjednała sobie takich klientów, jak Balzac, Wolter, Danton, Molier, Diderot czy Rousseau. Wolter zwykł siadywać w bibliotece mieszczącej się na parterze, tam też jadał, rozmawiał i rozmyślał – dziś można tam zarezerwować stolik i wyobrazić sobie, co filozof myślał, smakując tamtejszej oryginalnej i tradycyjnie pysznej kuchni. Do dziś Le Procope to miejsce spotkań artystycznej bohemy Paryża, dziennikarzy, pisarzy, poetów czy malarzy.
Karta dań Le Procope
W Le Procope królują tradycyjne, francuskie potrawy, w których kocha się pół świata, bo drugie pół nie wie, że kuchnia francuska jest najlepsza. W karcie można znaleźć tak doskonałe dania, jak: foie grass z kaczki, danie z łososia norweskiego z chlebem na oryginalnym zakwasie, zapiekaną cielęcinę, smażony pstrąg z migdałami, jabłka po angielsku, filet z okonia morskiego z oliwkami i duszonym koprem, tatar wołowy, wykwintne lody, tirmisu, podpalane naleśniki i wyśmienite alkohole, w tym nieodłączne wina z najwyższej półki oraz likiery.
Restauracja Le Procope to obowiązkowy element wycieczki po Paryżu.
Źródło: http://www.tropiciele.com.pl/2011/06/09/najstarsza-restauracja-w-paryzu/