Aktualności
Newsletter
Ankieta
Syrop klonowy mniej słodki przez zmiany klimatu.
31 III 2016, 09:50:00 | Kategoria: Ciekawostki
Wyjątkowo ciepła zima w Nowej Anglii (USA) spowodował, że producenci syropu klonowego nakłuwali drzewa klonowe dwa, trzy tygodnie wcześniej niż zazwyczaj.
Ocieplenie klimatu spowodowane przez człowieka ma wpływ na przyspieszenie procesów pozyskiwania soków z drzew klonowych. Można zauważyć, że temperatury w zimie, na obszarach występowania klonów z których pozyskuje się sok klonowy, wzrastały o około 0,6°C na dekadę od 1970 roku.
Pozyskiwanie soku z klonu możliwe jest tylko przy odpowiednich warunkach pogody. Płynie on tylko, gdy temperatura powietrza w dzień jest dodatnia, a w nocy spada poniżej zera. To wywołuje ciśnienie, które wypycha sok z drzewa.
W Nowym Yorku i Nowej Anglii produkuje się około 75% wszystkich syropów klonowych. Zmiany klimatu mogą zmniejszyć dochody z tego przemysłu.
Coraz wyższa temperatura na niektórych obszarach może nawet doprowadzić, do zaprzestania wypływania soków z klonów. W innych regionach wpłynie ona na ilość i jakość produkowanego soku.
Obecnie trwają badania sprawdzające wpływ klimatu na skład syropu klonowego.
Źródło: livescience.com
Redaktor: Magdalena Paczesna
Na skróty
prognoza pogody
pogoda w Polsce
pogoda na świecie
zdjęcia satelitarne
meteorologia
ostrzeżenie meteorologiczne
depesze
SYNOP
METAR
TAF
mapa pogody
klimat
meteopedia
Aura
pogoda aktualna
stan pogody
kalkulator meteorologiczny
prognoza sezonowa
klimat Polski
prawdopodobieństwo burz
burze
artykuły meteorologiczne
biuro prognoz
prognoza dla lotnictwa
prognoza długoterminowa
pogoda w miastach
zdjęcia meteorologiczne
galeria pogody
prognoza biometeorologiczna
prognozy specjalne
Aura Centrum sp. z o. o. 1998 – 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności